26.3.2007 – Na tradici zpracování dřeva v Rajecké dolině úspěšně navázala společnost Zruby Rajec. Společnost založil Miloš Bronček v roce 1992 jako dřevozpracující společnost, ta se později zaměřila na výstavbu srubových domů.

Drevodom vyrábí sruby na klíč a vyváží je do Evropy.

„Jen co jsme se zkontaktovali s odborníky z Quebecu v roce 1995, začali jsme zhotovovat sruby z masivní kulatiny. První ve střední Evropě. Za know-how jsme zaplatili dodávkami našich srubů,“ říká. Zatímco ve vzpomínaném roce zhotovila asi 5 staveb, v tomto roce by jich mělo být už více než 60. Domy představují této firmě, která je dnes jedním z největších evropských výrobců srubových domů, až 75 procent produkce. Téměř třetinu prodají v České republice, třetinu ve Francii, v Itálii, Rakousku, Chorvatsku a dalších evropských zemích a zbytek na Slovensku.

Sruby jako rodinné domy

Polovina zákazníků kupuje srub jako rodinný dům. Jeho cena je v zahraničí o polovinu nižší než od západoevropského výrobce. „Naše sruby mají vynikající tepelněizolační a protipožární vlastnosti díky vysoké kvalitě smrkového, ručně opracovaného dřeva. Bydlení je v nich příjemné a zdravé. Pro každého zájemce vypracujeme architektonickou studii, která v plné míře zohledňuje jeho představy.“

Zahraniční zákazníci Drevodomu mohou využívat při koupi splátkový systém rozdělený do několika úhrad. V Česku přitom působí dceřiná společnost Drevodom Rajec CZ v Táboře. „Na naše sruby je možné si vzít i hypoteční úvěr z komerčních bank nebo ze Státního fondu rozvoje bydlení.“ Dodává jednatel Bronček.

Netradiční výroba

K výrobě používá Drevodom výběrovou masivní smrkovou kulatinu. Ruční opracovaní nenaruší její okrajové letokruhy jako je to u hranolových srubových staveb. Díky němu si zachová přirozenou sbíhavost kulatiny, jedinečný rustikální vzhled a dlouhou životnost. „Kulatinu na sruby pečlivě vybíráme z konkrétní lokality, odkud ji převážíme na manipulační skládku,“ prozrazuje Bronček z tajemství výroby.

Životnost domu je až 200 let, jsou celoročně obyvatelné. Vevnitř je možné uplatnit i moderní architektonické řešení. Záruka na stavbu jsou tři roky, na nosnou konstrukci až 30. „Jako nadstandardní službu nabízíme stavbu srubů z předsušeného dřeva, umožňuje to okamžité bydlení.“ Doplňuje Bronček. V procesu výstavby se používají výhradně ekologické materiály, nátěry na bázi oleje a včelího vosku, nebo ovčí vlna jako tepelný izolant drážek.

Srub za tři měsíce

Výrobce zhotoví ve svém výrobním areálu skeletovou konstrukci, po rozmontování ji kamiony převeze na stavbu a znovu smontuje. „Dodávka skeletu trvá tři měsíce, při klasické hrubé stavbě je to šest až osm měsíců,“ porovnává Bronček. Místní firmy dům napojí na kanalizaci, vodu a elektřinu v souladu s normami příslušné země. Zákazník si vybírá dům z katalogu, nebo si může vytvořit vlastní představu. Společnost investuje do technického vybavení několik milionů korun ročně. V předešlých letech vybudovala dva provozy, sušárnu a další provoz na zpracování dřeva. Jak prozrazuje Bronček, v tomto roce získají evropský certifikát CE a certifikát na systém řízení kvality. Kromě toho se chystají vstoupit do Mezinárodní asociace výrobců kanadských srubů (ILBA).

Zruby Rajec dosahoval vloni obrat 90 milionů korun, v tomto roce ho plánují na 120 milionů. Společnost zaměstnává okolo 130 zaměstnanců většinou z Rajecké doliny.

Originální článek si můžete přečíst ZDE.